enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
20,6734
EURO
22,1985
ALTIN
1.301,68
BIST
4.951,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
21°C
Trabzon
21°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C

Kastamonu’daki Pompeiopolis Antik Kenti’nde mozaikler gün yüzüne çıkarılacak

Kastamonu’daki Pompeiopolis Antik Kenti’nde mozaikler gün yüzüne çıkarılacak
REKLAM ALANI
25.05.2023
0
A+
A-

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki mozaiklerin gün yüzüne çıkarılacağını söyledi.

Müzeler Haftası kapsamında Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda “Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah” konferansı düzenlendi.

Eliüşük, “Dünden Bugüne Pompeipolis Kazıları” başlıklı sunumunda, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeiopolis Antik Kenti’nin bölge açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Kentte daha önce bulunan mozaik ve motiflerin üzerinin kapatıldığını ifade eden Eliüşük, “Bazı bölgelerinde küçük kazılar yapılmış ve gördüğünüz geometrik desenler, motifler tespit edilmiş ve sarmaşıkların olduğu bölümlerde mozaikler tespit edilmiş ancak üstü kapatılmış ve açılmamış. Biz, 2023 yılındaki kazı planımızı aslında bu yapıya almıştık. Bu yapıda kazıları gerçekleştirip, motifleri ve mozaikleri ortaya çıkarmak istiyorduk. Kentte bir arkeolojik bütünlük oluşturmak istedik. Bu yüzden burayı tercih ettik. Eğer bu yıl ödenek gelecek olursa burada çalışmayı planlıyoruz.” dedi.

Eliüşük, ortaya çıkarılan bölümleri görülebilir hale getirmek istediklerini anlattı.

Kastamonu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu, ise “İnebolu, Bozkurt ve Abana İlçeleri Yüzey Araştırması Projesi” hakkında bilgi vererek, bölgenin sadece arkeolojik değil, organik ürünler açısından da ciddi potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Konferansta Kastamonu Müze Müdür Vekili Erol Kale tarafından “Kültür Varlığı Kaçakçılığı ve Kaçak Kazılar”, Kastamonu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Rabia Aktaş tarafından “Kastamonu İli Küçüksu Köyü Caba Üretiminin Tarihsel Arka Planı” ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. Anar Azizsoy tarafından “Kastamonu’da Türk Dönemi Yüzey Araştırmaları” konularında sunum yapıldı.

AA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.